Wet DBA gaat de prullenbak in

Het nieuwe kabinet gooit de wet DBA de prullenbak in.

Het hing al een tijdje in de lucht, maar nu is er duidelijkheid. De onderhandelaars geven toe dat de gewraakte wet DBA, die duidelijkheid zou moeten verschaffen voor zzp'ers en opdrachtgevers, is geflopt. "De wet DBA heeft geen helderheid geschapen, maar juist onrust gebracht waardoor teveel echte zelfstandige ondernemers zijn geraakt",  is te lezen in het regeerakkoord.

De wet ging eerder al de ijskast in, maar komt er dus nooit meer uit.

Schijnzelfstandigheid doorn in het oog

Dat neemt niet weg dat het nieuwe kabinet er alles aan wil doen om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Een schijnzelfstandige werkt op papier als ondernemer, maar is in de praktijk in dienst.

Zo'n zelfstandige kan wel gebruikmaken van de fiscale voordelen die gelden voor zzp'ers, maar heeft bijvoorbeeld geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. Een doorn in het oog van Den Haag.

Nieuwe wet

In de plaats daarvan komt er een nieuwe wet, waar zelfstandigen in drie groepen worden gedeeld:

  • Voor zzp'ers aan de onderkant van de markt die voor een langere periode (minimaal drie maanden) tegen een laag tarief (tussen de 15 en 18 euro per uur), geldt dat ze worden gezien als werknemers. Dat geldt ook voor zzp'ers die hetzelfde werk doen als reguliere werknemers tegen datzelfde lage tarief.
     
  • Alle andere zzp'ers moeten straks online en opdrachtgeversverklaring invullen. Met het beantwoorden van vragen moet duidelijk worden wat de werkzaamheden zijn en hoe de gezagsverhouding tussen opdrachtgever en opdrachtnemer ligt.
     
  • Zzp'ers aan de bovenkant van de markt, die een uurtarief hanteren van minimaal 75 euro per uur en niet-regulier werk verrichten of korter dan een jaar aan de slag zijn bij een opdrachtgever, hoeven zich nergens zorgen om te maken. Zij zijn automatisch gevrijwaard van loonbelasting en premies werknemersverzekeringen.

De controle zal het eerste jaar mild zijn, zodat zzp'ers en bedrijven tijd krijgen om aan het nieuwe systeem te wennen. Zo worden er geen boetes uitgedeeld bij een eerste controle.

Wat je verder moet weten als zzp'er

  • Het kabinet gaat kijken of de positie van zelfstandig ondernemer een plek kan krijgen in het burgerlijk wetboek. Dat zou in de toekomst meer duidelijkheid moeten verschaffen.
     
  • Het kabinet wil dat meer zelfstandigen zich verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Om een breder verzekeringsaanbod te krijgen, wil het kabinet met verzekeraars om tafel.
     
  • Payrollen blijft bestaan, maar het kabinet gaat er wel kritisch naar kijken. Zo mag de payrollconstructie straks niet meer gebruikt worden om te concurreren op arbeidsvoorwaarden met 'gewone' werknemers. Wie via een payrollbedrijf werkt doet dat straks tegen dezelfde voorwaarden als mensen met een arbeidscontract.
     
  • Er komt een 'bankvergunning light' voor fintechstartups, om het makkelijker te maken voor deze bedrijven om op de markt toe te treden. Ze moeten wel beloven klanten genoeg te beschermen.
     
  • Het topsectorenbeleid, bedoeld om samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheid te bevorderen, wordt aangepast en krijgt focus op de thema's duurzaamheid, food en tech. Er komt voor mkb'ers die willen innoveren meer geld beschikbaar vanuit verschillende kredietregelingen.


(Bron: RTL Nieuws)