Een werkdag als zzp'er

in een 24 uurszorg

Het is vandaag donderdag, de dag dat ik mijzelf heb ingepland voor een 24 uurszorg bij mevrouw Jansen. Mevrouw Jansen is terminaal, bekend met hartfalen en valgevaarlijk. Daarom komen wij met een team van 5 zelfstandig zorgverleners en wisselen we elkaar elke 24 uur af.


Ik begin de dag om 11.00 uur met een overdracht samen met de zorgverlener die nog bij ‘Tiny’ is. Ik mag Tiny zeggen want mevrouw tutoyeert graag. Rond 12.00 uur maak ik lunch voor Tiny klaar en eten we gezamenlijk. Tiny praat honderduit over haar kleinkinderen die kattenkwaad hadden uitgehaald. We lachen er smakelijk om en op dat moment zie ik dat ze moe wordt. Ik ondersteun Tiny waar nodig bij het naar bed gaan en ik reik haar de medicatie aan.

 

In de tijd dat Tiny rust, heb ik contact met de apotheek en huisarts om de medicatie te bespreken. Ook draag ik zorg voor wat huishoudelijke klusjes. Dan komt de familie van Tiny langs. Ik merk dat zij alleen willen zijn met haar en ik trek mij even terug op een andere kamer. De familie heeft geen zorgachtergrond en zij hebben allerlei vragen over de zorg en wat zij kunnen verwachten als het laatste stukje van Tiny haar leven nadert. Fijn om dit met elkaar te kunnen bespreken, dat geeft iedereen rust.

 

’s Nachts roept Tiny een keer voor ondersteuning bij toiletgang en vervolgens slapen we allebei weer verder.

Als de ochtend aanbreekt sta ik op om alles vast klaar te zetten voor als Tiny wakker wordt. Ze heeft nog geen trek in ontbijt maar wenst wel graag gewassen te worden. Ik rapporteer in de zorgmap en draag over aan de volgende collega die binnenkomt om de zorg voor Tiny over te nemen. Tiny bedankt mij wederom voor de goede zorgen en hoopt dat ze mij snel weer ziet.

Met een voldaan gevoel ga ik naar huis.